Zo maakt u uw computer weer snel

Een ongelooflijk trage computer. In menig huishouden is het ergernis nummer één bij het werken met een computer. En het wordt alleen maar erger, zeker als het apparaat op Windows draait. Fris je  computer op en maak hem weer zo snel als vroeger. Hoe je dat doet?
 
Veel computerprogramma’s en digitale diensten laten data achter op jouw computer, bijvoorbeeld in de vorm van een instelling, iconen of mappen. Zelfs als je de programma’s heeft verwijderd, is de data-erfenis nog terug te vinden. Het maakt je computer traag tijdens het starten en het werken. In een paar stappen maak je schoon schip en ga je weer met plezier én snel aan het werk.
 
Stap 1: Verwijder overbodige programma’s
Neem alle geïnstalleerde programma’s kritisch onder de loep; gebruik je ze nog regelmatig? Of kunnen er wel een paar worden gedeletet? Het Windows-programma is hiervoor een veelgebruikte en doeltreffende tool, maar heeft ook wat slordigheidjes. Zo blijven sommige mappen, icoontjes en instellingen hardnekkig achter in het Windowsregister. Met Geek Uninstaller (gratis) krijg je een overzicht van ongebruikte programma's die Windows of een pc-fabrikant op de computer heeft gezet.
 
Stap 2: Ruim uw schijf op
Veel programma’s gebruiken tijdelijke bestanden die na het opruimen ervan ook nog eens achterblijven op je computer. Dat werkt vertragend vanwege de geringe ruimte op de harde schijf. Ga in Windows (of via de zoekbalk) naar ‘schijfopruiming’ en een menu verschijnt. Lukt het niet om voldoende ruimte te creëren op je harde schijf, probeer dan het gratis programma CCleaner. Dit programma analyseert en adviseert wat je kan verwijderen.
 
Stap 3: Niet standaard opstarten
Moeten al je programma’s wel automatisch beginnen? Door een keuze te maken boek je al snel tijdwinst bij het starten van je computer. Het is overigens verstandig om altijd je anti-viruspakket aan te laten staan. In de taakbalk (rechts onderin op je scherm) vind je meestal de programma’s die automatisch opstarten. Via de instellingen in Windows (Taakbeheer) kan je zelf kiezen welke programma’s je automatisch laat opstarten. Zorg er wel voor dat je alleen programma’s uitschakelt die niet direct nodig zijn voor een goede werking. Weet je niet of dit het geval is, schakel het programma dan niet uit.

Delen: