Zo hou je een digitale crimineel buiten de deur

Wachtwoorden met bijvoorbeeld de namen van je kinderen of je eigen naam zijn voor een digitale crimineel een koud kunstje om te hacken. Bijna dagelijks verschaffen hackers zich toegang tot een computersysteem. Dit is met een kleine handeling te voorkomen. Welke?
 
Het laatste wat je wil is dat een digitale crimineel met jou betaalgegevens, familiefoto’s, e-mails of persoonlijke documenten aan de haal gaat. Met een sterk wachtwoord heb je al een stevig slot op de deur. Achterhaalt een hacker je persoonlijk wachtwoord dan is het hek van de dam. Met een zogeheten tweestapsverificatie voorkom je veel ellende.
 
Veilig inloggen
Een tweestapsverificatie is een, het woord zegt het al, extra stap om vast te stellen dat je de eigenaar van het account bent. Maak je gebruik van deze dienst dan ontvang je na dat je inlogt nog een code via app, sms of mail. Hiertoe heeft een hacker geen toegang. Na het invullen van je gebruikersnaam en wachtwoord voer je de ontvangen code in en het veilig inloggen is voltooid.
 
Stel tweestapsverificatie in
Steeds meer bedrijven maken gebruik van deze methode. Bij diensten zoals Facebook, Twitter of LinkedIn, Google of uw Apple-account kun je de tweestapsverificatie instellen. Maar ook bij uw Dropbox of Booking.com account kan dit.
 
De manier waarop je de tweestapsverificatie kunt instellen, verschilt per dienst of app. Op de site van veiliginternetten.nl vind je hier meer over.

Delen: