WOZ-waarde te hoog of te laag?

Ben je ook weleens verbaasd over de vraagprijs van een huis bij jouw in de buurt? De gemiddelde huizenprijs zit nog steeds in de lift. Dat is goed nieuws voor een huizenbezitter. Daar staat wel een hogere WOZ-beschikking tegenover. Is je WOZ-waarde te hoog of te laag? Doe er wat aan!

De borden ‘Te koop’ in de voortuinen van huizen schieten als paddenstoelen uit de grond. De huizenmarkt is nog steeds volop in beweging. Te koop staande huizen worden weer volop verkocht. Dat is ook te zien aan gemiddelde huizenprijzen die een stijgende lijn laten zien. Daar staat in veel gevallen wel een hogere WOZ-waarde tegenover. De gemeente taxeert aan de hand van een ijkwoning de waarde van onder meer ook uw woning.
 
Meer belasting
Door een hogere WOZ-waarde van jouw woning ga je ook meer belasting betalen. Een aantal belastingen is namelijk gekoppeld aan je WOZ-waarde, bijvoorbeeld het eigenwoningforfait, de erfbelasting en de waterschapsbelasting. Hoe hoger de WOZ-waarde van jouw woning, des te meer belasting je gaat betalen. En dat kan aardig in de papieren lopen.
 
Te hoog of te laag?
Vind je de WOZ-waarde van je woning te hoog of te laag, dan kan je bezwaar maken. Voor het bezwaar maken staat een periode van zes weken nadat je de WOZ-beschikking heeft ontvangen. Je kan ook bezwaar maken als je de WOZ-waarde te laag vindt, bijvoorbeeld als je jouw woning wilt verkopen. Een hoge WOZ-waarde geeft je een betere uitgangspositie voor de onderhandelingen over de prijs.  
Ben je huurder dan kan je ook bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde. Deze waarde bepaalt mede de maximale huurprijs van jouw woning. Dat gaat in combinatie met een puntenstelsel. Je verhuurder of huurcommissie kunnen je daar alles over vertellen of verduidelijken.
 
Gratis bezwaar maken
Wist je dat je gratis bezwaar kunt maken tegen de hoge WOZ-waarde. Veel bureaus willen dit graag voor je doen en rekenen zelfs pas kosten als je bezwaar is toegekend. Is dat het geval dan betaal je gemeente ook nog eens deze kosten. 

Wil je gratis bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van jouw woning? Er zijn verschillende aanbieders, kijk bijvoorbeeld eens op de site van bezwaarmaker.nl.

Delen: