Veilig de weg op

Liggen de winterbanden al onder je auto? Het is je ongetwijfeld al een keer gevraagd. Voor sommige automobilisten is het overstappen van zomer- naar winterbanden een automatisme. Anderen vinden het te duur of twijfelen aan het nut. Wel of geen winterbanden?
 
Zomerbanden wisselen voor winterbanden? Of juist kiezen voor all season banden? Of toch maar de winter door met de vertrouwde zomerbanden? Zo streng waren de afgelopen winters ook weer niet. Veel automobilisten breken het hoofd over deze vragen. We zetten de plussen en minnen op een rij.
 
Meer grip op de weg
Winterbanden zijn geschikt voor alle winterse omstandigheden. Daarmee ga je veilig de weg op. Het rubber van deze banden is zachter. Dat houdt in dat je meer grip hebt op het gladde wegdek. Als je plotseling moet remmen sta je eerder stil. Wis je dat het rubber van zomerbanden bij minder dan zeven graden harder wordt en zelfs kan bevriezen? Een winterband heeft een dieper profiel. Sneeuw en water worden daardoor beter afgevoerd.
 
Slijtage
Winterbanden hebben wel een nadeel. Bij een zachte winter en hogere temperaturen slijten je winterbanden een stuk sneller. Bovendien maakt je auto tijdens het rijden meer lawaai. Het brandstofgebruik ligt in dat geval ook een stuk hoger.  
 
Verplicht
In Duitsland en nog enkele andere Europese landen zijn winterbanden zelfs verplicht. Check daarom voordat je op sneeuwvakantie gaat of winterbanden verplicht zijn. Behalve een boete riskeer je ook het (mede)aansprakelijk zijn voor bijvoorbeeld het veroorzaken van een ongeluk. Met minder grip kan je andere weggebruikers in gevaar brengen.
 
All Season band
Voor wie niet kan kiezen zijn er tegenwoordig naast winter- en zomerbanden ook All Season banden (4-seizoenen). Deze band is beter geschikt voor winterweer dan zomerbanden, daar staat echter tegenover dat onder winterse omstandigheden een winterband toch beter scoort. Kijk voor je vertrekt of de All Season banden ook op – en op weg naar – je vakantiebestemming zijn toegestaan.  
 
Pas je rijgedrag aan
Winterbanden zijn onder alle winterse omstandigheden een stuk veiliger. Dat gaat echter alleen op als je je rijgedrag aanpast aan de weersomstandigheden. Dat geldt overigens ook als er zomer- of All Aeason banden onder je auto liggen.

Delen: