Je zorgverzekering in 2019

Als het goed is heb je van je zorgverzekeraar inmiddels een nieuw aanbod ontvangen voor 2019. Heb je de envelop al opengemaakt? Er zijn namelijk enkele wijzigingen en de premie is gestegen. We zetten de wijzingen op een rij en geven bespaartips. Wil je weten welke?
 
Je basispremie en premie voor je aanvullende verzekeringen vormen samen de nieuwe premie voor 2019. De inhoud van de basisverzekering is bij elke zorgverzekeraar hetzelfde. De wijzingen in deze verzekering komen in dit artikel ook nog aan bod.
 
Premievoordeel
Door de premie voor je basisverzekering te vergelijken bij de verschillende aanbieders, kun je al een eerste besparing maken. Ook de premies voor je aanvullende verzekeringen kan je per verzekeraar naast elkaar leggen. Let op: de dekkingen en de voorwaarden kunnen per aanbieder verschillen. Het is even puzzelen, maar het kan je ook premievoordeel opleveren.
 
Eigen risico en zorgtoeslag
Het wettelijke eigen risico in 2019 bedraagt 385 euro. Dit bedrag is niet veranderd vergeleken met 2018. Kom je in aanmerking voor zorgtoeslag? In 2019 stijgt de maximale toeslag naar 94 euro per persoon. Voor een huishouden met meerdere personen is de maximale toeslag 281 euro.
 
Wat verandert er in de basisverzekering 2019?
Gebruik je regelmatig medicatie, dan betaal je per 1 januari niet meer dan 250 euro eigen bijdrage. Voor medicijnen geldt uiteraard nog wel de wettelijke 385 euro eigen risico. De maximale bijbetaling is bijvoorbeeld gunstig voor mensen met ADHD.
 
De vergoeding van zittend ziekenvervoer wordt ruimer. Hierdoor kunnen patiënten gebruik maken van vervoer (niet ambulance) van en naar consulten, onderzoek en controles, als deze samenhangen met de behandeling. 
 
Een patiënt met ernstige COPD krijgt 21 behandelingen oefentherapie vergoed vanuit de basisverzekering. De oefentherapie-behandelingen gaan wel ten koste van het eigen risico.
 
De zware paracetamol (1000 mg) en voedingssupplementen worden in 2019 niet meer vergoed. Reumapatiënten maken vermoedelijk daardoor meer zorgkosten. 
 
Voor mensen met ernstig overgewicht wordt het Gecombineerde Leefstijl Interventieprogramma (GLI) in het basispakket opgenomen. Er geldt nog wel een eigen risico.
 
Opzeggen
Wil je overstappen naar een andere verzekeraar of een advies? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee. Kies je voor een nieuwe zorgverzekeraar, vergeet dan niet vóór 1 januari je huidige verzekering op te zeggen.

Delen: