Uw belastingaangifte 2018

In de afgelopen periode heb je je aangifteformulier over 2018 ontvangen via DigiD of via de post. Je aangifte moet uiterlijk 1 mei bij de Belastingdienst zijn. Let op: sommige kosten zijn (deels) aftrekbaar. Niet vergeten, anders loop je belastingvoordeel mis. Welke?
 
Sinds een aantal jaren krijg je na het invullen van je belastingformulier een snelle reactie van de Belastingdienst. Is het ingevulde formulier voor 1 april binnen, dan krijg je zeker voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. Stuur je het formulier na 1 april in, dan krijg je later bericht. Al streeft de Belastingdienst ernaar om ook jou vóór 1 juli te berichten.
 
Deze kosten zijn (deels) aftrekbaar
Een deel van je gegevens zijn al ingevuld op je aangifte door de Belastingdienst. Dat is handig, maar controleer deze gegevens goed voor je begint. Wis je dat bepaalde kosten, bijvoorbeeld die voor het afsluiten van een hypotheek, deels aftrekbaar zijn? Zo zijn de kosten die je hebt gemaakt voor het oversluiten van je hypotheek, vanwege de lage rentestand, aftrekbaar. Het gaat dan om afsluit-, advies-, taxatie- en notariskosten.
 
Boeterente
Ook de boeterente bij oversluiten is aftrekbaar. Geldvertrekkers berekenen een boeterente wanneer uw rentevastperiode nog niet was afgelopen. Bij het oversluiten moet je altijd overwegen of de hoogte van de boeterente in verhouding staat tot het voordeel van de lagere hypotheekrente. De financieringskosten zijn aftrekbaar van je belastbaar inkomen. 

De betaalde hypotheekrente voor je eigen woning is standaard aftrekbaar. Door de lage hypotheekrente kan je minder aftrekken voor je inkomstenbelasting dan in het verleden. Hou daar rekening mee!
 
Verzekeringspremie aftrekbaar
Ook de premies voor bepaalde verzekeringen zijn (deels) aftrekbaar. Dit geldt onder meer voor een:

  • arbeidsongeschiktheidsverzekering;
  • woonlastenverzekering met arbeidsongeschiktheidsdekking;
  • lijfrenteverzekering of fiscaal aftrekbaar bankspaarproduct.

De hoogte van je voordeel hangt af van je belastingschijf. Het loont dus de moeite om deze premies op te voeren. Over de uitkering van deze verzekeringen moet je wel belasting betalen.
 
Voorlopige aanslag 2019
Veel mensen hebben al een voorlopige aanslag voor 2019 ontvangen. Controleer altijd je gegevens. Is je persoonlijke situatie veranderd of kloppen de gegevens niet, neem dan contact op met de Belastingdienst.

Delen: