Te hoge of te lage WOZ-waarde?

Wrijf je zich ook in de handen als je de vraagprijs van een huis verderop in de straat ziet? De huizenmarkt floreert. Dat is te zien aan de gemiddelde huizenprijs. Maar ook aan de WOZ-beschikking. Is uw WOZ-waarde te hoog of te laag? Doe er wat aan!
 
De huizenmarkt is weer volop in beweging. Het aantal verkopen is weer gestegen, evenals de gemiddelde huizenprijzen en het einde is volgens specialisten nog lang niet in zicht. De gemeente taxeert jaarlijks de waarde van je huis. Dat doet ze aan de hand van een ijkwoning in uw omgeving.

 
Hogere Belastingen

In veel gevallen valt de WOZ-waarde ook dit jaar hoger voor je uit en dat merk je direct in je portemonnee. Sommige belastingen zijn namelijk gekoppeld aan de WOZ-waarde. Je moet daarbij denken aan het eigenwoningforfait, de erfbelasting en de waterschapsbelasting. Is je huis meer waard geworden, dan stijgt de belasting. Dat bedrag kan flink oplopen.
 

Bezwaar maken

Ben je het niet eens met de hoogte van de WOZ-waarde, dan kan je bezwaar maken. Dit moet je wel binnen zes weken doen nadat je de beschikking heeft ontvangen. Wis je dat u ook bezwaar kunt maken als je de WOZ-waarde te laag vindt? Dit kan van belang zijn bij de verkoop van uw huis. U begint dan de onderhandelingen vanuit een nog betere positie.
 
Ook als huurder kun je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van je woning. De maximale huurprijs wordt mede bepaald door de WOZ-waarde. Dat gaat in combinatie met een puntenstelsel, ofwel het woningwaarderingsstelsel. Op de website van je verhuurder of de huurcommissie leest je daar meer over.
 

Gratis

Bezwaar maken tegen de te hoge WOZ-waarde loont in veel gevallen. Verschillende bureaus bieden hun diensten aan. Ze rekenen pas kosten als je bezwaar is toegekend. Die kosten worden ook nog eens door je gemeente betaald.
 
Meer weten over bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van je woning? Op sites als bezwaarmaker.nl kun je gratis bezwaar maken.
 
 

Delen: