Stijgende hypotheekrente, dit is wat je kunt doen

De agenda’s van hypotheekadviseurs lopen momenteel snel vol met afspraken. Veel mensen willen hun hypotheek nog snel oversluiten voordat de rente mogelijk verder stijgt. Door de hogere rente lopen de maandlasten mogelijk op.

Nieuws
Datum: 24-03-2022
Vooral mensen met een variabele hypotheekrente willen snel overstappen naar een vaste rente. Aan de andere kant is de rente voor aanstaande huizenkopers nog steeds aan de lage kant. Wat zijn de mogelijkheden?

 

Oversluiten

Door de relatief lage hypotheekrente, kan oversluiten een interessante optie zijn. Je maandlasten zullen daardoor dalen. Doe je dit tijdens de huidige looptijd, dan ben je boeterente en oversluitkosten verschuldigd. Door de lagere hypotheekrente heb je wel minder hypotheekrenteaftrek.

 

Andere geldverstrekker

Aan het einde van je rentevastperiode ben je vrij om over te stappen naar een andere geldverstrekker. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Je huidige geldverstrekker moet wel een nieuw aanbod doen. Maar je bent vrij om te kiezen voor een andere geldverstrekker. Wellicht kun je elders een interessantere deal afsluiten.

Bij het oversluiten kun je bijvoorbeeld ook de kosten van een verbouwing of verduurzaming van je huis meefinancieren.

 

Nieuwe hypotheekvormen

Hypotheken gaan met hun tijd mee. Mogelijk is het interessant om van hypotheekvorm te veranderen. Er zijn verschillende vormen en varianten, bijvoorbeeld (deels) aflossingsvrij, annuïtair of een (bank)spaarhypotheek. Binnen wettelijke kaders kun je van hypotheekvorm veranderen.

 

Lagere maandlasten

Ben je op zoek naar lagere maandlasten, dan is dit het moment om extra af te lossen.
Je huis is de afgelopen periode waarschijnlijk in waarde gestegen. Bij veel geldverstrekkers daalt dan de ‘risicoklasse’. In de meeste gevallen zit daar ook een lagere hypotheekrente aan vast. Door extra af te lossen met je spaargeld daalt je hypotheekschuld, dus ook de maandlasten.

 

Extra kosten

Het oversluiten van een hypotheek brengt soms extra kosten met zich mee. Voor een deel zijn deze kosten aftrekbaar. Het oversluiten kan echter ook fiscale gevolgen hebben.

Wil je een advies op maat? Neem dan contact met ons op.

 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.