Sparen of toch maar…?

Waar is de tijd gebleven dat spaargeld nog rendement opleverde? En dat er maandelijks een bedrag automatisch richting spaarrekening ging? Veel mensen kiezen eieren voor hun geld en zoeken interessante alternatieven mét rendement. We zetten een aantal alternatieven op een rij.

De zoektocht naar meer rendement op jouw spaargeld begint bij een stabiele basis. Bijvoorbeeld door geld opzij te zetten voor een nieuwe auto of om het collegegeld voor je studerende kinderen te betalen. Het is je reddingsboei in financiële noodgevallen. Ook al geeft de bank weinig rente, het spaarbedrag is een zekerheid waar je snel bij kunt.

Zoektocht naar rendement
Als het fundament is gelegd dan kun je op zoek naar meer rendement voor jouw spaargeld. Op wat voor manier is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke situatie en het risico wat je wilt nemen. We zetten enkele mogelijkheden op een rij.

Spaargeld langer vastzetten
Ga je voor zekerheid dan is het langer vastzetten van jouw spaargeld een optie. Doe je dat voor een langere termijn, bijvoorbeeld tien of vijftien jaar, dan krijg je meer rendement. Bij deze vorm van sparen kun je echter niet à la minute over jouw spaargeld beschikken.

Investeer in de stenen
Heb je een eigen huis dan zijn er verschillende mogelijkheden:

  • extra aflossen op je hypotheek;
  • jouw huis opknappen;
  • Het verduurzamen van jouw huis;
  • Extra storting (alleen bij spaar- of bankspaarhypotheek).

Met jouw spaargeld kun je extra aflossen op je hypotheek. Hierdoor wordt je schuld lager en heb je dus ook lagere maandlasten. Bij verkoop van jouw huis levert dat bovendien nog een mooi extraatje op. Heb je een doorlopend krediet dan kun je daar ook extra op aflossen.

Je kunt het spaargeld ook investeren in jouw huis, bijvoorbeeld door een nieuwe keuken te plaatsen, uit te bouwen of je badkamer te moderniseren.

Het verduurzamen van jouw huis is momenteel erg populair. Bijvoorbeeld door jouw huis beter te isoleren, denk dan aan het dak, de vloer of de spouwmuur. Het levert je ook nog een hoger energielabel op en dat betaalt zich bij de verkoop van jouw huis terug. Je kunt jouw spaargeld ook benutten om zonnepanelen te kopen en op je dak te laten plaatsen. 

Bij een spaar- of bankhypotheek is het interessant om je extra geld op je rekening te storten. Dit is een specifiek geval, wat we graag aan je willen uitleggen.

Dividend
Gaat je hart sneller kloppen als je de termen aandelen, obligaties, rente en dividend hoort, dan is het beleggen van jouw spaargeld misschien een goede optie. Je kunt bijvoorbeeld proberen om je aandelen met winst te verkopen. Jouw spaargeld kan daardoor veel meer waard worden, maar ook minder als het tegenzit. Iets met resultaten uit het verleden …

Benut jaarruimte
Misschien ligt jouw pensioendatum nog ver in de toekomst of heb je door allerlei wisselingen van werkgevers minder pensioen opgebouwd. De meeste mensen ontvangen naast hun AOW ook nog een aanvullend pensioen. Die aanvulling kan nog aantrekkelijker worden als je jouw fiscale jaarruimte (deels) benut. Dat kan door jouw spaargeld hiervoor te gebruiken en op een bankspaarrekening te storten. Het rendement ontvang je na je pensioen.

Meer weten
We zetten de mogelijkheden voor meer rendement op je spaargeld graag voor je op een rij. Jouw keuze hangt af van je persoonlijke situatie en wensen voor de toekomst. Neem contact met ons op. Wij adviseren je graag!

Delen: