Pas op voor té dure autoverzekering

Heb je een auto, dan ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Die zijn er in vele soorten en maten, maar er hangt soms ook een stevig prijskaartje aan. Waar moet je opletten bij de huidige of nieuwe autoverzekering? De belangrijkste zaken op een rij.
 
Hoe verleidelijk is het om een autoverzekering af te sluiten bij de dealer waar je zojuist een nieuwe auto heeft gekocht? Gemak dient immers de mens. Toch blijkt uit onderzoek dat je in de praktijk veel duurder uit bent. Voor sommige autoverzekeringen betaal je zelfs het dubbele aan premie, vergeleken met andere verzekeringen met dezelfde dekking.

Daarnaast is die verzekering vaak niet op maat gesneden bij je auto of het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt. Bovendien sta je bij schade bij een dergelijke (online-)verzekering er vaak alleen voor. Bij schadegevallen kan je bij ons rekenen op onze ervaring en een deskundige afwikkeling van de schade.
 
Controle alarmsysteem
Goed verzekerd zijn én blijven. Daar draait het om. Heb je bijvoorbeeld een auto met een alarmsysteem, dan moet het systeem na drie jaar opnieuw worden gecontroleerd. Dit moet daarna jaarlijks gebeuren anders verlies je het veiligheidscertificaat en is je auto wellicht niet verzekerd bij diefstal.
 
Schadevrije jaren
Als je een autoschade claimt bij je verzekeraar dan is dat ook van invloed op de hoogte van je premie. Veel autobezitters hebben vragen over de zogeheten schadevrije jaren. Wat zijn het? Hoe bouw je schadevrije jaren op? En wat is de invloed van een geclaimde schade op de schadevrije jaren (het bonus-malussysteem)?

De basis van dit systeem is simpel: claim je geen schade bij je autoverzekeraar, dan volgt als tegenprestatie een premiekorting. Per schadevrij jaar ontvang je deze korting. Dit kan flink oplopen, al is er wel een maximum aan deze premiekorting.
 
Premieladder
Claim je een autoschade bij je verzekeraar en wordt het schadebedrag uitgekeerd, dan zak je meerdere treden op de premieladder. Sinds 1 januari 2016 werken alle verzekeraars met een vaste terugval. Elke verzekeraar kan nog wel zelf de hoogte van de korting bepalen. Deze korting kan bijvoorbeeld afhankelijk zijn van je leeftijd of het aantal gereden kilometers per jaar.
 
Centrale database
Na een jaar zonder kop-staartbotsingen of andere geclaimde schades bouw je dus een schadevrij jaar op. Bij een scheiding of overlijden kan je partner deze jaren overnemen. Stap je over naar een andere autoverzekeraar, dan dien je jou schadevrije jaren op te geven. Je nieuwe autoverzekeraar zal in een centrale database je schadevrije jaren opzoeken en controleren.
 
Leaserijders
Bezitters van een leaseauto die overstappen naar een privéauto, moeten als bewijs een verklaring van de leasemaatschappij overleggen. Een nieuwe verzekeraar neemt de opgebouwde schadevrije jaren doorgaans over, tenminste als je de enige bestuurder van de leaseauto bent geweest.
 
Wil je meer weten over een goede autoverzekering, de dekking, schadevrije jaren of het overstappen naar een andere verzekeraar? Neem contact met ons op.

Delen: