Nieuwe hypotheekregels 2019

Geen nieuw jaar zonder nieuwe hypotheekregels. Ook in 2019 wijzigt weer een aantal regels, bijvoorbeeld voor het maximale leenbedrag, de NHG-grens, hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait. Ook de schenkingsvrijstelling verandert. Wat betekent dat voor jou?
 
Het is ongetwijfeld de meest gestelde vraag tijdens het eerste adviesgesprek voor een hypotheek: Hoeveel kan ik maximaal lenen? De norm daarvoor blijft in 2019 gelijk aan die van dit jaar. Uitgaande van de verwachte loonstijging van 2,9 procent, dan is er voor alle inkomens een stijging van de maximale hypotheek mogelijk.
 
NHG: hogere grens, lagere premie
Zelfs een glazen bol kan je levensloop niet voorspellen. Iedereen kan te maken krijgen met een scheiding, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. En dat heeft een sterke invloed op je financiële situatie. Misschien kan je de maandelijkse hypotheeklasten (tijdelijk) niet meer betalen. Een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) is in die gevallen je financiële back-up.
 
Koop je een woning tot maximaal 290.000 euro dan kom je in aanmerking voor een hypotheek met NHG. In 2018 was deze grens nog 265.000 euro. Komend jaar kan je dus een duurdere woning kopen. Tref je bijvoorbeeld nog energiebesparende maatregelen dan bedraagt je maximale hypotheeksom met NHG zelfs 307.400 euro. De premie voor een hypotheek met NHG daalt in 2019 van 1 procent naar 0,9 procent.
 
Lagere hypotheekrenteaftrek
In 2019 daalt het maximale belastingpercentage waarover je hypotheekrente mag aftrekken met een half procent naar 49 procent. Dat geldt voor huiseigenaren die deze kosten aftrekken over hun inkomen boven de 68.507 euro.
 
Fiscale bijtelling
Na 1 januari zakt het percentage voor het eigenwoningforfait, dit is een fiscale bijtelling voor je koopwoning. Voor woningen met een WOZ-waarde tussen de 75.000 en 1.060.000 euro daalt het percentage van 0,7 naar 0,65 procent. Vermoedelijk stijgt volgend jaar wel uw WOZ-waarde, waardoor je het verschil nauwelijks zal merken.
 
Afbouw Wet Hillen
De Wet Hillen wordt in een periode van 30 jaar afgebouwd, jaarlijks met 3 1/3 procent. Dit heeft als gevolg dat als je de hypotheek heeft afgelost, je toch inkomstenbelasting over het eigenwoningforfait verschuldigd bent.  De Hillen-aftrek is het verschil tussen het eigenwoningforfait en de aftrekbare kosten zoals hypotheekrente. Over 2019 heb je op je aangifte inkomstenbelasting nog maar 96 2/3 procent Hillen-aftrek.
 
Schenkingsvrijstelling
De overgangsregeling voor de schenkvrijstelling vervalt in 2019. Die overgangsregeling houdt in dat ouders tot 100.800 euro belastingvrij kunnen schenken aan hun kinderen, terwijl in het verleden al gebruik is gemaakt van een hoge schenkvrijstelling. Het geschonken bedrag moet wel worden besteed aan een eigen woning of aan aflossing van de eigenwoningschuld.
 
Meer weten
Vragen of wil je meer weten over de nieuwe hypotheekregels in uw persoonlijke situatie? Aarzel niet en neem contact met ons op.

Delen: