Handige wintertips voor je huis

De eerste regendagen zijn al achter de rug, temperaturen zakken gestaag en de bomen verliezen hun bladeren. Kortom: de herfst en de winter zijn in aantocht. Is je huis al winterklaar? Met deze handige wintertips komt ook je huis deze winter door.
 
Dit beeld herken je vast: na een gure dag kom je je huis binnen en daar is het lekker warm en behaaglijk. Om dat gevoel vast te houden is het belangrijk dat bijvoorbeeld je verwarmingsketel in topconditie is. Begeeft de ketel het, dan heb je een groot probleem.
 
Onderhoudsbeurt
Het is belangrijk dat de verwarmingsketel jaarlijks een onderhoudsbeurt krijgt door een vakman. Veel installatiebedrijven bieden het jaarlijkse onderhoud aan verwarmingsketels aan. Je ketel gaat dan langer mee en mogelijke mankementen worden in een vroeg stadium getackeld.
 
Ook Je verwarmingsradiatoren spelen een belangrijke rol. Controleer regelmatig of er nog voldoende water in zit en er geen lekkages zijn. Je huis is daardoor veel sneller warm. Veel mensen hebben een slimme thermosstaat. Controleer je instellingen of pas deze eventueel aan je verwarmingswensen aan. Tip: zet de thermosstaat ’s avonds op tijd omlaag. Je spaart het milieu én het scheelt aanmerkelijk in je portemonnee.
 
Voorkom schoorsteenbrand
Veel mensen zijn liefhebber van een houtkachel of een open haard. Warmer en sfeervoller kan het bijna niet in de wintermaanden. Laat de schoorsteen vegen door een expert. Je voorkomt daarmee een schoorsteenbrand. Vraag wel naar een bewijs want veel verzekeraars vragen hierom in geval van brandschade.
 
Controleer ramen en deuren
Een slecht sluitende deur of raam, het zijn met stip winterergernissen nummer één. Controleer daarom op tijd ramen en deuren en plaats eventueel tochtstrippen of een deurdranger. Voor de brievenbus zijn er speciale tochtborstels te koop. Dat scheelt een hoop kou in je gang als de krant nog half in de bus steekt. Sluit op tijd je gordijnen, maar hang ze niet voor de radiator. Je woonkamer moet wel kunnen opwarmen.
 
Isoleer zolder
Veel warmte in je huis verdwijnt via de naden en kieren op zolder. Zorg dat de zolder op tijd wordt geïsoleerd, bijvoorbeeld met glaswolplaten. Het scheelt stookkosten en mogelijk krijgt het huis een hoger energielabel. Als je toch bezig bent: controleer ook het dak op beschadigingen en kapotte dakpannen in verband met lekkages.
 
Schone dakgoot
Zorg voor een schone dakgoot waardoor er geen water op je dak of in een goot blijft staan. Bevriest het water dan kunnen er scheuren – en dus lekkages – ontstaan. Met het plaatsen van bladvangers voorkom je al veel problemen.
 
Sluit buitenkraan
Veel mensen vergeten de buitenkraan af te sluiten als de vrieskou in aantocht is. Het water in de leidingen zet uit, waardoor de leiding kan springen. Door de kraan op tijd af te sluiten, af te tappen en eventueel te isoleren voorkom je waterschade. En je kan de tuin weer sproeien als het lente wordt.

Delen: