Extra aflossen op uw hypotheek?

Door de lage rentetarieven op spaargeld lossen veel huizenbezitters extra af op hun hypotheek. Daardoor daalt de hypotheekschuld en dus ook jouw maandlasten. Extra aflossen op je hypotheek heeft voor-, maar ook nadelen. Wil je weten welke?
 
Extra aflossen op je hypotheekschuld merk je direct in je portemonnee. Jouw maandlasten dalen omdat je minder rente en aflossing gaat betalen. Maar er is ook een kans dat je door de extra aflossing van de hypotheek ook nog eens in een lagere risicoklasse terechtkomt. Veel geldverstrekkers berekenen namelijk een renteopslag. De hoogte ervan is afhankelijk van de risicoklasse waarin jouw hypotheek valt.
 
Risicodaling
Los je extra af dan daalt ook het risico van je hypotheek. Daalt de verhouding hypotheek en de waarde van je woning bijvoorbeeld onder de negentig procent, dan ga je mogelijk zelfs minder hypotheekrente betalen. Dat heeft een dubbel financieel voordeel: een lagere hypotheekschuld én een lagere rente.
 
De renteopslag geldt doorgaans niet voor hypotheken met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Ook kunnen de voorwaarden en risicoklassen bij de verschillende geldverstrekkers onderling afwijken.
 
Bijleenregeling
In de loop der jaren bouw je veel overwaarde op je eigen woning op. Je lost (extra) af en jouw woning stijgt verder in waarde door een florerende woningmarkt. Koop je echter een nieuw huis dan krijg je te maken met de zogeheten bijleenregeling. Dat houdt in dat je de overwaarde moet gebruiken bij de aankoop of voor een verbetering van je nieuwe woning. Daarnaast is het verstandig om altijd geld achter de hand te houden om financiële tegenvallers, bijvoorbeeld aan je huis of auto, op te kunnen vangen. 
 
Keerzijde
Extra aflossen of oversluiten naar een hypotheek met een lagere rente heeft ook een keerzijde. Je hebt minder hypotheekrenteaftrek voor je belastbaar inkomen in box 1, mogelijk ga je zelfs meer belasting betalen. Jouw extra aflossingen kunnen ook van invloed zijn op de hoogte van je toeslagen of je voorlopige teruggave.
 
Ook bij een (bank)spaarhypotheek is het minder interessant om extra af te lossen. Bij deze hypotheekvorm kan je wel extra storten in de polis of op een bankrekening.
 
Maatwerk
Je hypotheek is maatwerk. Is extra aflossen in jouw situatie wel verstandig? Neem voor een advies op maat contact met ons op.

Delen: