Einde rentevast periode, wat nu?

Het aflopen van de rentevast periode van de hypotheek is voor veel huizenbezitters een mooi moment om de balans op te maken. Maak je gebruik van het aanbod van de huidige geldverstrekker? Of ga je voor nieuwe interessante mogelijkheden. Welke?
Tegen het einde van de rentevast periode – veel huizenbezitters sluiten doorgaans voor 5, 10 of 20 jaar af – ontvang je een nieuw voorstel van je huidige geldverstrekker. Bij een goed voorstel kan je akkoord gaan. Daarnaast kan het ook interessant zijn om het aanbod eens te vergelijken met andere hypotheekaanbieders.

Geeft de huidige geldvertrekker alleen een voorstel voor de huidige looptijd, vraag dan ook naar de andere looptijden. Het is belangrijk om op tijd te reageren, anders hanteert de geldverstrekker dezelfde looptijd als voorheen.
 
Vergelijken loont
Studerende kinderen? Of tijdelijk zonder werk? Het aflopen van de rentevast periode geeft ook mogelijkheden om je maandlasten verder omlaag te brengen. Vergelijk het aanbod van je geldvertrekker maar eens met andere geldverstrekkers. Mogelijk zit er een aantrekkelijk aanbod tussen dat beter past bij je nieuwe situatie.
 
Boetevrij
Aan het einde van de huidige rentevast periode kan je in de meeste situaties boetevrij overstappen naar een andere geldvertrekker. Bovendien is de hypotheekvorm boetevrij aan te passen. Dat kan interessant zijn bij het omlaag brengen van de maandlasten, bijvoorbeeld als je persoonlijke situatie is gewijzigd. Daarnaast mag je een financiële meevaller of spaargeld gebruiken om boetevrij extra af te lossen.

Wil je buiten de rentevast periode om je hypotheek oversluiten of een andere hypotheekvorm, dan zijn daar wel kosten aan verbonden. Je lagere maandlasten moeten in dat geval wel opwegen tegen de hoogte van deze kosten.
 
Advies op maat
Is je persoonlijke situatie veranderd? Of wil je een advies op maat? Neem dan contact met ons op.
 

Delen: