Een aflossingsvrije hypotheek?

Veel huizenbezitters hebben nog een (gedeeltelijke) aflossingsvrije hypotheek. Deze hypotheek loopt gewoon door, maar moet op enig moment worden afgelost. Of moet je nu al in actie komen?
 
De looptijd van een aflossingsvrije hypotheek is meestal dertig jaar. De hypotheekschuld blijft gedurende de looptijd gelijk. Doordat je alleen rente betaalt, bouw je ook geen vermogen op. Uw hypotheekschuld is van begin tot het einde de van looptijd gelijk, tenzij je tussentijds extra aflost.
 
Aflossen
De aflossing van deze hypotheekvorm vindt in één keer plaats aan het einde van de looptijd of als je je huis verkoopt.
 
Ook De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) wijzen regelmatig op de risico’s, bijvoorbeeld een toekomstige forse stijging van de woonlasten door verlies van de renteaftrek. Aan de andere kant heeft menig huizenbezitter een levensverzekering of spaarvorm om de deze hypotheekleningen (deels) te kunnen aflossen.
 
Einde looptijd
Wat gebeurt er aan het einde van de looptijd van je aflossingsvrije hypotheek? Je bank kan je op dat moment verplichten om je aflossingsvrije hypotheek of deel ervan af te lossen.
 
Hoge hypotheeklasten
Vanaf 2001 is de hypotheekrente maximaal dertig jaar aftrekbaar. Huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek van voor 2001 hebben ook nog recht op 30 jaar renteaftrek. Ze hoeven de jaren voor 2001 niet mee te tellen. De hypotheekrenteaftrek vervalt voor veel huizenbezitters dus in 2031. Heb je bijvoorbeeld een laag pensioen, dan kunnen de maandlasten weleens zwaar gaan drukken op je inkomen.
 
Andere hypotheekvorm?
Door extra aflossen daalt je hypotheekschuld. Door de lage rente op spaargeld maken veel huizenbezitters gebruik van deze mogelijkheid. In veel gevallen kan je boetevrij aflossen. Wis je dat er mogelijkheden zijn om de aflossingsvrije hypotheek om te zetten in een andere hypotheekvorm. Bijvoorbeeld in een lineaire of annuïtaire hypotheek. Bij deze hypotheekvormen betaal je rente én los je af.
 
In waarde gestegen
De huizenmarkt heeft de laatste jaren weer de wind mee. Veel huizen zijn weer in waarde gestegen. Veel huizenbezitters hebben inmiddels een flinke overwaarde op hun huis opgebouwd. In dat geval zullen banken wellicht je aflossingsvrije hypotheek wel verlengen. Heb je geen overwaarde of is de hypotheek hoger dan de waarde van de woning, dan is het verstandig advies te vragen.
 
Persoonlijke situatie
Wil je meer weten over een andere hypotheekvorm? Extra aflossen? Of inzicht krijgen wat in je persoonlijke situatie de beste keuze is? Neem dan contact met ons op.

Delen: